Gesloten

Openingsuren

Toonzaal Diest +32)011 58 31 25

Overweeg je een elektrische haard, maar weet je niet waar te starten? Elektrische haarden creëren sfeer en warmte zonder de nadelen van traditionele haarden, perfect voor compacte ruimtes. Op deze blog onthullen we alles over elektrische haarden – van de voor- en nadelen tot modellen en topmerken. Dus of je nu een warmtebron of een stijlvol accent zoekt, ontdek hier je ideale elektrische haard.

Ontdek uw elektrische haard
in onze toonzaal

Bezoek onze toonzaal

Wat is een elektrische haard?

Een elektrische haard is een modern alternatief voor traditionele hout- en gashaarden. Het is een type haard dat gebruik maakt van elektriciteit om een vlammeneffect te creëren en warmte te genereren. Met een breed scala aan stijlen, van inbouw tot vrijstaand, kun u gemakkelijk een elektrische haard vinden die bij jouw interieur past. Een van de grootste voordelen van een elektrische haard is het gebruiksgemak – geen hout hakken, geen as opruimen, gewoon aanzetten met een druk op de knop. Of u nu een gezellige sfeer wilt creëren of dat tikkeltje extra warmte nodig hebt tijdens de koude maanden, een elektrische haard kan een geweldig pronkstuk zijn in uw woonkamer.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn vele voordelen aan een elektrische haard. In de eerste plaats zijn ze ongelooflijk eenvoudig in gebruik – er is geen gedoe met brandhout of aansteken, u schakelt ze eenvoudigweg aan en geniet. Ze zijn ook veilig, omdat ze geen open vlammen hebben en niet heet worden aan de buitenkant. Dit is natuurlijk ideaal voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Een ander groot voordeel is dat ze in verschillende modellen en maten verkrijgbaar zijn, van inbouw tot vrijstaand en van klassiek tot modern. Hierdoor vindt iedereen wel zijn of haar ideale haard. Elektrische haarden zijn ook meestal iets goedkoper en eenvoudiger te installeren t.o.v. traditionele haarden. Ideaal dus voor wie weinig plaats heeft en toch wil genieten van een prachtig vlammenspel, zonder al te veel uit te geven.

Zijn er ook nadelen?

Uiteraard kunnen er ook enkele nadelen verbonden zijn aan het gebruik van een elektrische haard. Een van de belangrijkste is misschien dat ze, hoewel ze een gezellige sfeer kunnen creëren, niet dezelfde knisperende authentieke ervaring creëren als een traditionele hout- of gashaard dat wel kan. Het krakelende geluid, de geur en de warmte van echt brandend hout kunnen simpelweg niet voor 100% worden nagebootst, maar ze komen wel dicht in de buurt. Elektrische haarden kunnen een ruimte wel verwarmen, maar over het algemeen zijn ze niet zo krachtig als andere traditionele systemen en zijn ze daarom minder geschikt als primaire warmtebron. Tenslotte kan de continu werking van een elektrische haard ook leiden tot hogere elektriciteitskosten, ook iets waar u best rekening mee kan houden.

Sfeer

Geniet van de warme en gezellige sfeer van een open haard zonder gedoe.

Stijlvol

Dankzij de vele toepassingen past een elektrische haard in ieder interieur.

Schouwspel

Geniet tijdens de wintermaanden van het betoverende vlammenspel van een elektrische haard.

Safety First

Elektrische haarden zijn veilig, ideaal voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

Welke soorten elektrische haarden zijn er?

 • Haarden met verwarming: Sommige elektrische haarden genereren niet alleen een vlammeneffect, maar produceren ook warmte. Deze modellen kunnen helpen om uw (kleine) kamer comfortabel warm te houden.
 • Haarden zonder verwarming: Deze modellen zijn puur ontworpen voor de schoonheid en creëren enkel een vlammeneffect zonder daadwerkelijk warmte te produceren. Ideaal voor wie geen extra warmtebron wil, maar wel de schoonheid.
 • Vrijstaande modellen: Vrijstaande elektrische haarden hebben het voordeel dat ze draagbaar zijn en overal in je huis kunnen worden geplaatst. Ze zijn er in een verscheidenheid aan stijlen, van modern tot vintage.
 • Meubel modellen: Deze elektrische haarden zijn ingebouwd in een meubel of interieur, waardoor ze niet alleen een bron van warmte en sfeer creëren, maar ook mooi zijn ingewerkt in uw interieur.
 • Inbouwmodellen: Deze elektrische haarden worden direct in de muur ingebouwd, waardoor ze een naadloze, strakke uitstraling hebben. Ze zijn ideaal voor moderne interieurs en zijn verkrijgbaar in verschillende modellen (eenzijdig, tweezijdig, driezijdig, roomdividend, doorkijk…).

Hoe werkt een elektrische haard?

Een elektrische haard biedt een schitterend visueel spektakel van vlammen en kan best als bijverwarming of decoratief element dienen. De innovatieve combinatie van Ledverlichting en spiegels creëert een zeer realistische illusie van dansende vlammen. Ondanks dat het geen echt vuur is, biedt de elektrische haard u toch een bijzonder gezellige sfeer.

Als het gaat om het genereren van warmte, werken elektrische haarden zoals andere elektrische verwarmingstoestellen. Ze maken gebruik van een verwarmingselement dat opwarmt wanneer u ze aanzet. Een ventilator blaast nadien lucht over het verwarmingselement, waardoor deze wordt verspreid door de kamer.

Het mooie van een elektrische haard is dat je de visuele effecten en de warmte onafhankelijk van elkaar kunt bedienen. Dit betekent dat u kan genieten in huis van het effect van een gezellig vuur tijdens een warme zomeravond. Met een eenvoudige druk op de knop zet u ze uit als u gaat slapen en u moet niet meer omkijken.

Welke toestellen geven ook warmte?

Naast de elektrische haarden die enkel een visueel vlammeneffect genereren zijn er natuurlijk ook modellen op de markt die wel warmte genereren, en deze worden meestal omschreven als “elektrische haarden met verwarming“.

Een uitstekend voorbeeld hiervan is de revolutionaire e-Slim Linear van Faber. Dit toestel combineert geavanceerde technologie met een strak, modern ontwerp. De e-Slim Linear biedt niet alleen een realistisch vlammeneffect dat naar wens kan worden aangepast, maar heeft ook een verwarmingsfunctie. Beide kunnen dus. Een van de voordelen van elektrische haarden met verwarming, zoals de e-Slim Linear, is dat u het visuele vlameffect en de verwarming afzonderlijk kunt regelen. Zo kun je van het sfeervolle ‘vuur’ genieten zonder de verwarming aan te zetten. Het bedienen van de installatie kan eenvoudig door een afstandsbediening of smartphone-app. Zoekt u een veilig en clean alternatief? Dan is de e-Slim Linear zeker iets voor u.

Wat kost een elektrische haard?

Het energieverbruik van een elektrische haard varieert afhankelijk van de specifieke functies en het gebruik ervan. Met een typisch vermogen tussen 1000 en 2000 watt, ligt het energieverbruik hoger indien de haard op vol vermogen gebruikt wordt voor het effectief verwarmen van de ruimte. Het energieverbruik is daarentegen aanzienlijk lager wanneer alleen de visuele vlameffecten (Ledverlichting) worden gebruikt. Om de kosten te berekenen, wordt het vermogen vermenigvuldigd met de gebruiksduur en de prijs van elektriciteit. Hoewel een elektrische haard snel energie naar warmte kan omzetten, zijn elektrische haarden over het algemeen minder krachtig dan andere verwarmingssystemen, waardoor ze mogelijk niet de goedkoopste optie zijn als u ze wil gebruiken als primaire warmtebron.

Welke haarden geven de meeste warmte?

De hoeveelheid warmte die een elektrische haard afgeeft, hangt voornamelijk af van het vermogen van het ingebouwde verwarmingselement, gemeten in watt. Over het algemeen geldt: hoe hoger het wattage, hoe meer warmte de haard kan produceren. De meeste elektrische haarden hebben een vermogen tussen 1000 en 2000 watt, wat voldoende is om een kleine tot middelgrote kamer comfortabel te verwarmen.

Bij Gijsens hebben we topmerken zoals Faber, Dimplex, Kalfire, Magic-Fire en Xaralyn . Kiest u voor een van deze merken dan zit u goed. Deze toppers brengen niet alleen stijl en warmte in uw huis, maar staan ook voor kwaliteit en duurzaamheid.

Onze topmerken

 • Logo Faber
 • Logo Kalfire
 • Logo Dimplex
 • Logo Magic-Fire by Safretti
 • Logo Xaralyn

Waarom kiezen voor een elektrische haard?

Onze conclusie

 • Elektrische haarden creëren een realistisch, knus vlameffect.
 • Installatie is eenvoudig, geen schoorsteen of gas nodig.
 • Ze combineren sfeer en warmte.
 • Vlameffect is personaliseerbaar.
 • Bediening via afstandsbediening of smartphone-app.
 • Groot assortiment, van inbouw tot vrijstaand.
 • Energiezuinig en milieuvriendelijk.
 • Veilig voor kinderen en huisdieren.
 • Onderhoudsvrij en makkelijk schoon te maken.
 • Geschikt voor kleinere ruimtes.
 • Makkelijk te installeren en bedienen

Voor wie is een elektrische haard?

Onze conclusie

 • Iedereen die wil genieten van een prachtig vlammenspel in huis
 • Jonge gezinnen met kleine kinderen
 • Iedereen die van zijn huisdier houdt
 • Appartementbewoners met weinig ruimte
 • Huurders voor een plug-and-play oplossing zonder breekwerk
 • De milieubewuste consument