Open van 10u – 12u en van 13u – 17u

Openingsuren

Toonzaal Diest +32)011 58 31 25

Al eens last gehad van een winterdip? De avonden zijn donker en koud, het lijkt alsof niemand nog buiten komt… en in de zetel hangen lijkt dan zowat de enige optie.  We zien minder daglicht en dat kan wel eens op ons gemoed werken.  

De winter van 2021 zou hier zelfs nog een schepje bovenop kunnen doen.  We hebben allemaal een wat minder uitbundig corona-jaar achter de rug.  We zijn met z’n allen wat minder opgeladen, en met die lege batterij stappen we de winter in.

Hét geheim voor geluk

Gelukkig is hier een antwoord op! De Deense levensstijl Hygge haalt het beste uit koude winteravonden. Het woord Hygge kan je dan ook vrij vertalen als ‘gezelligheid’, maar ook het woord ‘hug’ vind je erin terug: een soort warme cocon die je voor jezelf en voor je huisgenoten creëert.  Gemoedelijk en sfeervol cocoonen.  Al is het er in de winter heel vroeg donker, toch hebben de Denen begrepen hoe je lange winteravonden gezellig kan maken.  Zij hebben verstand van ‘winteren’.  Niet voor niets staan de Denen in onderzoek met stip op nummer één als  het meest gelukkige volk ter wereld.

Wij Belgen, weten perfect hoe we in de zomer het onderste uit de kan kunnen halen om ons goed te voelen: bbq’s, lampionnetjes, aperitiefjes in het zonnetje op de lounge-zetel,… Maar van zodra het winter wordt lijken we allemaal in teneergeslagen stand-by-modus maandenlang te wachten tot de zon weer begint te schijnen. No more! Het wordt tijd dat we onze winters kruiden met dezelfde cosy en sfeervolle touch.

Hoe word je zo’n gezelligheidsdier?

Gretig leren we van onze Scandinavische Noorderburen.  En het is niet zo moeilijk: lekker relaxen onder een dekentje, wat houten accenten in je interieur, gedempt licht, een schapevelletje op de grond, veel kaarsjes, en een warme kop chocolademelk.  Voeg daarbij nog wat comfortfood (denk maar aan zelfgebakken koekjes), een flanellen pyama en dikke wintersokken.  Zet een zacht muziekje op, lees een goed boek of kijk een leuke film.  En wat het beeld compleet maakt: een knisperend haardvuur dat een warme gloed werpt over heel dit tafereel.  Beeld je in dat je net terugkomt van een wandeling in de vrieskou, met je beste vrienden, allemaal met rode kaakjes.  Het gaat om quality-time met de mensen die je graag ziet, zonder dat je de hele tijd op je gsm moet kijken.  Een beetje vertragen en genieten.

Het idee om je huis om te toveren tot een warme, veilige cocon was nog nooit zo verleidelijk.  Maar Hygge hoeft niet per se indoor te gebeuren! Buiten genieten van een warme vuurkorf met extra dikke truien en je lievelingsdrankje is ook Hygge.

De mogelijkheden om een warme, gezellige sfeer te creëren zijn eindeloos.  De allerbelangrijkste sfeermaker die vaak terugkomt is vuur.  Je kan het knus maken met een massa kaarsen, of je gaat ineens voor the real thing: een kachel of open haard.

Artikel: Caroline Bruynseels, interieurstyliste