Moderne houtkachels kunnen uitstoot van fijnstof met 90% verminderen

visual_cartoon_fijnstof

 

Fijnstof. De kranten staan er vol van. Na een smogalarm zou er nu ook een stookalarm volgen. Uit een recent onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt namelijk dat de emissie van fijnstof van 4 uur stoken in een houtkachel vergelijkbaar is met 600 km rijden in een bestelwagen. Enige nuance is noodzakelijk. Die cijfers gelden immers uitsluitend voor oude en slecht onderhouden houtkachels. Moderne houtkachels kunnen de uitstoot van fijnstof met maar liefst 90% verminderen.

De cijfers uit het jaarverslag van de VMM zorgden voor diverse negatieve krantenkoppen. De rode draad? Om de uitstoot van fijnstof te beperken, is het aangewezen om oudere toestellen te vervangen door nieuwe, performante houtkachels. Europese studies wijzen immers aan dat we daarmee tot 90% van de uitstoot van fijnstof kunnen verminderen.

Stookalarm?

De Vlaamse regering wil het gebruik van open haarden en houtkachels verbieden bij mistig of windstil weer omdat er schadelijke stoffen vrijkomen. Een stookalarm, zeg maar. Ook dat is enkel een must bij oude houtkachels. Nieuwe generaties van houtkachels zijn stukken properder, aangezien de uitstoot minimaal wordt gehouden door de naverbranding in de verbandingskamer.

Hernieuwbare energie

De Europese Unie heeft brandhout formeel erkend als hernieuwbare energiebron. In heel wat Europese landen wordt houtverbranding zelfs gepromoot om de klimaatdoelstellingen van 2020 te behalen. In Frankrijk gaan ze nog een stapje verder. Daar krijgen consumenten een deel van de aankoop van een gecertificeerde houtkachel terugbetaald via een fiscaal voordeel. Een negatief stookadvies in België is volgens Gijsens niet nodig. Een positief koopadvies voor meer duurzame, perfomante toestellen is zeker zo belangrijk.

Gijsens heeft een uitgebreid aanbod duurzame, gecertificeerde houtkachels van diverse topmerken. Zowel vrijstaand als inbouw. Meer weten? Klik door naar de productpagina of bezoek de showroom in Diest of Rummen.